Recepty » Polévky » Teplé » Brokolicový krém

Brokolicový krém

Suroviny

  • 1 ks brokolice
  • 200 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l vody
  • 0,25 l šlehačky
  • kostka zeleninového vývaru
  • sůl, aromat, mletý bílý pepř, muškátový květ

Postup

Brokolice, též zelený květák je příbuzný nám dobře známého květáku. Má jemnější chuť i strukturu a dobře se hodí ke smažení, zapékání, vaření i dušení. Jako samostatný pokrm připravujeme brokolici rychle, aby neztratila svoji výživovou hodnotu i barvu. Před upravou rychle zblanšírujeme v horké osolené vodě cca 3 minuty a upravujeme dále jako květák.

Brokolici vložíme do vařicí vody, osolíme a vaříme do měkka. Vařenou brokolici i s vývarem rozmixujeme, z másla a mouky uděláme světlou jíšku, připravenou brokolici zahustíme a přidáme mléko. Je-li konzistence polévky po zavaření příliš hustá doředíme vodou. Polévku okořeníme, pepřem a květem, přidáme zeleninový vývar a ještě cca 30 minut provařejeme. Dochutíme aromatem a zjemníme smetanou a posypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou. Efektní na ozdobu je i čerstvě naklíčená řeřicha.

Gurmáni jistě přivítají v polévce na nudličky nakrájenou šunku a praví gurmeti kousky uzeného lososa. Přejeme Vám dobrou chuť.

Recepty