Recepty » Hlavní jídla » Telecí maso » Steak z pravé telecí svíčkové s hříbkovým přelivem

Steak z pravé telecí svíčkové s hříbkovým přelivem

Suroviny

  • 4 steaky ze svíčkové nebo telecí kýty (4 x 200g)
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíci másla
  • 0,5 dcl bílého víno
  • 5 pěkných pravých hříbků (na omáčku)
  • 250 ml šlehačka 33% (na omáčku)
  • šalotka nebo 1 malá cibulka (na omáčku)
  • sůl (na omáčku)
  • lžíce másla (na omáčku)

Postup

Nakrájíme steaky, ze svíčkové pouze klouby prstů poťukáme, z kýty posekáme lehce nožem a opepříme. Olej rozpálíme a vložíme steaky a necháme opékat.

Mezitím si nakrájíme nadrobno šalotku a zpěníme ji na másle, řídáme na plátky nakrájené hříbky a dusíme. Zatím co nám vůně hříbků dráždí chřípí otočíme steaky nadruhou stranu a opečenou osolíme. Pečeme dále cca dalších 5 minut. Maso se peče a z hříbků se zatím odpařila voda, krásně to voní. V tom okamžiku přilejeme smetanu, osolíme a zavaříme do zhoustnutí.

Před dopečením masíčka přidáme do pánve máslíčko, maso opět otočíme a i druhou stranu osolíme. Hotové maso dáme na předehřáté talíře. Výpek z masa zastříkneme vínem, necháme odvařit a přidáme k omáčce z hříbků.

Omáčku necháme ještě chvíli zahoustnout a poté přelijeme přes připravené masíčko. Jako přílohu zvolíme různě upravené brambory nebo rýži a čerstvou zeleninu.

Krájím jemný stak z telecí svíčkové z kterého prýští růžová šťáva a ta se mísí s hříbkovým přelivem a ve mě se rozléhá pocit blaha, zvláště když tuto manu zapíjím sklenkou Chardonay Blue Stone 2002, Central Valley-Chille.

Tak tedy i vám dobrou chuť.

Recepty