Mořský ďas (Lophius piscatorius)

Na pultech našich hypermerketů, v oddělení ryb jsme v drceném ledu objevili mořského ďasa. Co se skrývá za tímto názvem za rybu Vám rádi prozradíme.

Ďas, ďábel, žabí ryba - tolik různých názvů má tato, na pohled svým zjevem ošklivá, ryba. Mořský ďas je typickou rybou severských moří. Má rád chladné vody, kde se zdržuje v hloubkách od 30 do 150 metrů pod mořskou hladinou. Na veliké hlavě, která tvoří třetinu jeho těla, má prodloužené výrůstky v podobě malé antének, z nichž jedna slouží jako sonar a druhá jako lákadlo pro jeho potravu. Ďas zalehne na dno a pohybuje anténkou, čímž imituje pohyb mořského červa. Ryba, která se nechá nalákat, nemá šanci uniknout ostrým zubům ďasa, které má v několika řadách. Ďas však nepohrdne ani kraby a drobnými korýši.

Dorůstá délky až 180 centimetrů. Má tuhou hnědočernou kůži, na břichu je bílý až žlutobílý. Před tepelnou úpravou je proto nutné ho stáhnout. Po oddělení hlavy stahujeme kůži směrem k ocasu prudkým pohybem. Poté oddělíme od silné páteře obě filátka a ryba je absolutně bez kosti. Je ceněn pro svou fantastickou chuť a tužší masíčko, takže se při tepelné úpravě nerozpadá jako jiné ryby. Vynikající je úprava ďasa jako falešného humra.

Nevýhodou této ryby je její cena, která se pohybuje v relacích od 800 Kč za čerstvou rybu. Zmražená ryba je o pár korun levnější. Chuťové zážitky při její konzumaci však předčí i tuto překážku.

Mořský ďas (Lophius piscatorius)

Gastronovinky