Papaja - melounovník (Carica papaya)

Ovoce papaja pochází z vlhkého tropického pásma Jižní Ameriky. Je to dvoudomá rostlina připomínající svým vzrůstem palmu.

Dorůstá až deseti metrové výšky. Z kmene stromu se získává bílá šťáva poskytující surovinu pro výrobu enzymu papainu podobného pepsinu, který je nedílnou součástí trávicích šťáv. Největšími producenty v současné době je Pobřeží Slonoviny, Keňa, Brazílie a jižní Afrika. Z asi padesáti druhů se k nám dováží jen několik druhů.

Plody jsou oválné, duté, barvy zelené. Ukazují-li se na povchu plodů žluté skvrny a podávali se tlaku prstů je papaja správně zralá a připravena ke konzumaci. Uvnitř plodu se nachází velké množství černých zrn palčivé chuti, které je třeba před zpracováním odstranit. Zajímavostí může být to, že po usušení nám zrna můžou sloužit jako náhražka pepře. Samotná dužina je barvy světle oranžové, přes růžovou až červenou barvu. Svou chutí papaja připomíná něco mezi mdlou chutí banánu a svězí šťavnatou chuť cukrového melounu. Plody dorůstají délky až 80 cm a váhy kolem devíti kilogramů. Odtud snad pochází název melounovník či melounový strom. Na našem trhu jsou však k dostání plody o váze 200 až 400 gramů.

Papaja obsahuje mnoho užitečných látek. Karatonoid se stará o narůžovělou zářivou pleť a podporuje obnovu buněk, již zmíněný papain obsažený i v plodech štěpí bílkoviny a tak napohá při trávení tučných pokrmů, dále má vysoký obsah vitaminu C, B1, B2, provitaminu A (betakaroten) a minerálních látek (především vápníku). Působí dále blahodárně na odvádění škodlivých látek z těla. 100 gramů papaji odpovídá 230 až 240 Kj, to je cca 60 Kcal.

Nezralé plody se využívají především v orientální kuchyni k tepelné úprávě nebo jako zelenina. Zralé plody se pak konzumují výhradně čerstvé, hodí se do ovocných salátů a zmrzlin. Vychlazená je báječně osvěžující v horkých letních dnech. Známý recept na podávání parmské šunky je s cukrovým melounem, zkuzte však udělat změnu a k tence krájené šunce podávejte plátky vychlazené papáji, nebudete zklamáni.

Papaja - melounovník (Carica papaya)

Gastronovinky