Beaujolais Noveau

Beaujolais Noveau je jedním z největších vinařských svátků na světě. Každým rokem, vždy třetí čtvrtek v listopadu, je celkem ve stodevadesáti zemích zahájen prodej nového vína vyrobeného v roce sklizně.

Tradice svátku Beaujolais vznikla ve Francii, v jižní části stejnojmenného kraje. Důvodem byla snaha vinařů co nejdříve prodat své, ne příliš kvalitní, víno. Podle zákona mohla být francouzská červená vína nalahvována nejdříve 15. prosince a prodávána v roce následujícím. Protože víno Beaujolais postupem času na kvalitě nezískávalo, spíše naopak, usilovali vinaři o možnost prodeje vína ještě v roce sklizně.

Prováděcí zákon z 9. listopadu 1951 oficiálně zakotvil praxi časného uvádění vína na trh. Beaujoulais Nouveau tak mělo skutečný nástup v Paříži a stejně jako v Lyonu, díky zaujetí mladých novinářů, kteří se stáhli do "svobodné zóny" a poznávali vína beaujolais, stalo se brzy oblíbeným vínem pařížských vinárniček. Již v roce 1960 schválený objem Beaujolais Nouveau byl 40 tisíc hektolitrů, přičemž prodané množství v té době nepřesáhlo tři čtvrtiny tohoto objemu.

Pod tímto praporem vína Beaujolais Nouveaux dobyla rychle frankofonní evropské země, Švýcarsko, Belgii, pak anglofonní země jako je Velká Británie. Pak přišly na řadu země za oceánem, Spojené státy a Kanada, Německo a Holandsko. Beaujolais Nouveau si prošlapávalo cestičku a jeho mezinárodní odbyt se ještě o něco zvýšil během osmdesátých let v souvislosti s rodícím se australským trhem v roce 1982, s Japonskem a Itálií počínaje rokem 1985.

Beaujolais Noveau se vyrábí z modré odrůdy Gamay Noir, která je v kraji hlavní pěstovanou odrůdou. Víno je vyráběno tradiční technologií macerace ručně posbíraných, nepomletých hroznů, pod tlakem oxidu uhličitého. Kvašení probíhá v uzavřených nádobách. Díky maceraci oxidem uhličitým jsou vína lehká a uchovávají si ovocnou chuť a aróma. Charakteristickým barevným odstínem je barva rubínu s fialovým podtónem. Technologie výroby spočívá v jednoduchém ošetření vína před lahvováním a proto je jeho delší skladování nevhodné.

Víno Beaujolais by se mělo podávat při teplotě kolem 12 stupňů Celsia. Na rozdíl od jiných červených vín se podavá vychlazené. Toto víno se hodí především k drůbeži, rybám, zeleninovým salátům a v neposlední řadě k cibulovým koláčům.

Nenechte si ujít letošní svátek Beaujolais.

Beaujolais Noveau

Gastronovinky