Cukrový meloun (Cucumis melo)

Svým zařazením je cukrový meloun zeleninou příbuznou okurce, avšak tato skupina obsahuje asi 10 druhů sladkých plodů, např. galia, charentain, cantalupo nebo ananasový, které se konzumují jako ovoce.

Původem této jednoleté rostliny je Afrika a jižní části Asie a do Evropy se dostal zhruba v 15. století. Plodem je dutá bobule se semeny uvnitř. Jednotlivé druhy se od sebe liší velikostí, tvarem, povrchem slupky, barvou (od bílé, přes různé odstíny zelené, až po oranžovou) a chutí dužiny. Dužina obsahuje 91% vody, 6% cukru a malé množství vitamínů C, B a provitamín A.

Plody jsou velmi osvěžující dobře vychlazené a to zvláště v horkých dnech. Kombinace cukrového melounu s parmskou nebo jinou sušenou šunkou je opravdová delikatesa.

Cukrový meloun (Cucumis melo)

Gastronovinky