Recepty » Hlavní jídla » Zeleninová » Farffalle s hubami a mátou

Farffalle s hubami a mátou

Suroviny

  • 500 g různých hub podle sezóny
  • 400 g špaget
  • 3 sníty čerstvé máty
  • 3 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř bílý
  • 0,5 dcl bílého vína

Postup

Pro tento recept použijeme houby z našich lesů a hájů (pravé hříbky, lišky, žampiony, hlívu ústřičnou, šii-take atd.)

Houby očistíme a je-li to nutné tak je omyjeme ve studené vodě. U větších houb oddělíme nožku od klobouku a na drobno ji pokrájíme. Menší houby ponecháme v celku nebo rozpůlíme. Kloboučky nakrájíme na slabé platky. Omytou mátu osušíme oklepáním, ze stonků odtrhneme lístky. Pár lístečků si necháme na zdobení, zbytek na jemno nakrájíme.

K varu přivedeme dostatečné množství vody, osolíme ji a uvaříme v ní farffalle aby byli al dente. Mezitím oloupeme šalotku a pokrájíme ji na jemno. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotku a podusíme, až zesklovatí. Pak přidáme houby, zastříkneme vínem a krátce podusíme.

Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky a přidáme jej k podušeným houbám. Přidáme také sekanou mátu a vše několik minut podusíme při mírné teplotě. Dochutíme solí a bílým pepřem.

Farffalle slijeme do síta, prolijeme studenou vodou a necháme odkapat. Pak to vše smícháme s houbovým ragú a podáváme na taliř. Nezapomeneme dat čerstvé lístky máty na talíř jako ozdobu.

K této pochoutce doporučujeme bílé suché víno, nejlépe Soave-DOC-2003 z oblasti Friuli-Venezia Giulia slámově žluté barvy.

Tak tedy dobrou chuť.

Recepty