Recepty » Deserty » Hruška po vinařsku

Hruška po vinařsku

Suroviny

  • 6 hrušek
  • 7,5 dl burgundského vína
  • 125 g cukru
  • 1 bio citrón
  • 1 plátek pomerančové kůry
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 kuličky pepře

Postup

Z citrónu odkrojíme plátek kůty asi 3 cm dlouhý a vymačkáme jej. Do misky dáme vodu a přidáme citrónovou šťávu. Omyjeme hrušky a oloupeme (ale necháme stopku). Postupně je namáčíme do citrónové vody.

Slupky z hrušek dáme do hrnce, přidáme červené víno, cukr, skořici, rozpůlený vanilkový lusk, citrónovou a pomerančovou kůru a pepř. Přivedeme k varu.

Hrušky ponoříme do vína, snížíme plamen, přikryjeme a necháme na mírném ohni asi 20 až 25 min. Poté je necháme vychladnout ve vinné šťávě. Vyndáme je do mísy a šťávu přes ně přecedíme. Necháme macerovat 12 hodin v ledničce.

Servírujeme v šálku a můžeme podávat s anglickým krémem ochuceným hruškovicí.

Recepty