Recepty » Předkrmy » Studené » Waldorf salát

Waldorf salát

Suroviny

  • 1 bulva celeru (asi 300 g)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 kyselejší jablka
  • 50 g vyloupanych vlašských ořechů
  • 100 g majonézy
  • 50 g bílého smetanového jogurtu
  • 50 g husté zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 0,5 dcl jablečného octa
  • 1 ks citronu
  • sůl podle chuti a špetka bílého mletého pepře

Postup

Celer nakrájíme na tenké plátky a ty pak na jemné nudličky, řapikatý celer nakrájíme na šlalíky cca 5 cm a ty potom také na jemné nudličky. Takto připravený celer zalijeme vodou, aby byl potopen, přidáme sůl, jablečný ocet a polovinu dávky cukru. Přivedeme k varu a ještě minutu vaříme. Prudce schladíme ve studené vodě a necháme dobře okapat. Celer musí být při skusu ještě mírně tuhý.

Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, zakapeme šťávou z půlky citronu, aby nezhnědla. Jablka přidáme k připravenému celeru spolu s jogurtem, majonézou a zakysanou smetanou. Lehce promícháme a dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem, popřípadě zakapeme jěště citronovou šťávou. Do takto hotového salátu vmícháme nahrubo nasekané ořechy.

Recepty