Recepty » Hlavní jídla » Zeleninová » Slaná žemlovka

Slaná žemlovka

Suroviny

  • 1 veka
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 rajčata
  • 2 středně velké cukety
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 200 g kozího balkánského sýra
  • 4 vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 snítky bazalky
  • 2 snítky kudrnky
  • 2 lžíce strouhanky

Postup

Veku rozkrájíme na plátky a opečeme na olivovém oleji po obou strannách. Cukety dobře omyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky, které osolíme a také opečeme z obou stran. Tvrdší rajčata zbavíme stopek, omyjeme je pod tekoucí vodou a pak nakrájíme na silnější plátky.

Troubu předehřejeme zhruba na 180 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno připravené mísy rozložíme připravenou veku a polovinu cuket. Tuto vrstvu poklademe anglickou slaninou a rozdrobíme na ni polovinu kozího sýra. Na povrchu přes sebe klademe střídavě veku, plátky rajčat a cuket a rozdrobíme zbylý sýr.

Vše pokapeme olejem a dáme péci na 10 minut do trouby. Asi 4 minuty před dopečením vše posypeme sekanou kudrnkou a bazalkou, zalejeme rozšlehaným vejcem a dopečeme.

Podáváme ještě horké se zeleninovým salátem.

Recepty