Recepty » Deserty » Linecké košíčky

Linecké košíčky

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 200 g másla nebo hery
  • 2 žloudky
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 200 g mražené letní směsi
  • 1 plátek želatiny
  • 1 dcl červeného sirupu
  • 2 dcl vody
  • 1/2 vamilkového pudinku (krém)
  • 100 g cukru
  • 0,25 l mléka
  • 125 g másla
  • 2 žloudky

Postup

Z mouky, másla, cukru, žloudků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho a necháme je v chladu odležet nejméně hodinu. Odležené těsto rozdělíme na stejné dilky a vtlačujeme ho do formiček, které naskládáme na plech, vsuneme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia dozlatova. Hotové je necháme vychladnout a pak vyklopíme.

Do mléka nasypeme cukr, a když se začne vařit, zamícháme do něj pudinkový prášek rozmíchaný v mléce. Uvaříme hustý krém a za občasného prošlehámí ho necháme vychladnout.

Žloudky a cukr šleháme ve vodní lázni do pěny. Potom misku odstavíme a šleháme dál, až do naprostého vychladnutí. Do prochladnutých našlehaných žloudků potom postupně zašleháváme pudinkový krém a změklé máslo. Musíme šlehat velmi pomalu a suroviny přidávat po malých dávkách, aby se krém nesrazil.

Hotový krém necháme v lednici vychladit. Potom jím naplníme cukrářský sáček a s jeho pomocí krém ozdobně nastříkáme do upečených lineckých košíčků. Krém ozdobíme směsí lesního ovoce a přelijeme želatinou, kterou jsme připravili podle návohu na sáčku. Košíčky necháme zatuhnout a pak podáváme.

Náš tip

Do krému je vhodné přidat trochu rumu.

Recepty