Recepty » Hlavní jídla » Drůbež » Opilé kuře

Opilé kuře

Suroviny

  • 1 kuře (1200 g)
  • 1 mrkev, 1 menší celer
  • 1 petržel, 2 cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 3 lžíce protlaku
  • 1 malá konzerva drcených rajčat
  • sůl, lžička provensálského koření
  • 0,5 l červeného vína
  • 100 g másla
  • 1 veka, 100 g šunky (nádivka)
  • 2 vejce, sůl, mléko (nádivka)
  • 1 lžíce sekané kudrnky (nádivka)

Postup

Veku nakrájíme na kostičky spolu se šunkou, dáme do mísy a svlažíme mlékem, přidáme sekanou petrželku, sůl, vejce a promícháme. Kuře očistíme, omyjeme, osolíme i uvnitř a naplníme připravíme nádivkou. Nádivku vtlačíme i pod kůži na prsíčkách.

Kuře položíme na pekáček, přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky, cibuli a česnek na polovinu (slupku neloupeme), vše posypeme provensálským kořením, přidáme máslo a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 175 stupňů Celsia zhruba 30 minut. Protlak zředíme červeným vínem a vlijeme na upravené kuře spolu s drcenými rajčaty a vše dopečeme do měkka.

Kuře vyjmeme z pekáčku, šťávu přecedíme přes hustý cedník a lehce přepasírujeme. Kuře naporcujeme, podlijeme šťávou a inhed podáváme. Je-li šťáva příliš řídká, necháme ji chvíli vařit do hustší konzistence.

Doporučená příloha

Kuře podáváme se šťouchanými bramborami, se slaninou a mladou cibulkou.

Recepty