Recepty » Hlavní jídla » Vepřové maso » Uzená pečeně se špekovými fazolkami a bramborovými košíčky

Uzená pečeně se špekovými fazolkami a bramborovými košíčky

Suroviny

  • 600 g uzené pečeně
  • 500 g cibule
  • 200 ml světlého piva
  • 2 lžíce medu
  • 600 g zelených fazolových lusků
  • 250 g libovější anglické slaniny
  • sůl, tymián, vegeta, mletý pepř
  • 2 větší brambory
  • sekaná kudrnka
  • 1 vejce

Postup

Polovinu uvedeného množství cibule nakrájíme nahrubo a nasypeme do pekáčku. Omytou a osušenou uzenou pečeni vložíme na cibuli, podlijeme pivem a pečeme při 180 stupních Celsia asi hodinu. Asi 15 minut před dopečením potřeme maso po celém povrchu medem a pomalu dopékáme.

Omyté brambory vaříme ve slupce do poloměkka a necháme vychladnout. Potom je rozkrojíme na polovinu a vydlabeme tak, aby nám z nich vznikly čtyři košíčky.

Rozškvaříme 100 g anglické slaniny, orestujeme na ní nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kousky nakrájenoé vnitřky brambor. Osolíme, přidáme usekanou petrželku, vejce a krátce osmahneme. Vydlabané brambory naplníme připravenou hmotou a asi 20 minut zapékáme.

Zbylou slaninu rozškvaříme, orestujeme na ní poslední část nakrájené cibule, přidáme fazolové lusky a ještě 10 minut restujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dochutíme vegetou a tymiánem. Uzenou pečeni nakrájíme a podáváme s bramborovými košíčky a fazolkami.

Recepty