Recepty » Hlavní jídla » Drůbež » Pečená Svatomartinská husa

Pečená Svatomartinská husa

Suroviny

  • husa
  • jablka (6 až 8 ks)
  • cibule (6 ks)
  • petržel
  • sůl, kmín
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 0,5 l červeného vína

Postup

Husu očistíme, odřežeme přebytečnou kůži z krku a zkrátíme křídla na prvním kloubu od trupu. Osolíme, okmínujeme (a to i zevnitř). Husu naplníme nakrájenými jablky s cibulí (poměr 1:1) a sekanou petrželkou. Zbylou náplň vložíme i s odřezky do pekáče a podlijeme. Pečeme při 180 až 200 stupních Celsia za stálého přelévání až do měkka. Husa musí být vypečená do zlatova. Po upečení vyndáme náplň zpět do pekáče a ještě lehce převaříme s výpekem a poté přecedíme.

Připrava zelí

Čerstvé zelí nakrájíme na jemno, přidáme na tenko nakrájená oloupaná jablka. Osolíme, okmínujeme a podlijeme červeným vínem. Dusíme do měkka. Zelí dochutíme solí, cukrem a octem. Pro zlepšení chuti přidáme malou naběračku výpeku.

Doporučená příloha

Špekový knedlík, chlupatý knedlík, bramborový knedlík.

Recepty