Recepty » Polévky » Teplé » Rybí polévka z mořského okouníka

Rybí polévka z mořského okouníka

Suroviny

  • 2 ks mořského okouníka
  • 40 g másla
  • 200 g mrkev
  • 200 g celer
  • 100 g řapíkatý celer
  • čerstvý kopr
  • 1 ks limetka
  • 2 dcl bílého vína
  • citronová sůl

Postup

Z očištěného a opraného okouníka seřízneme podélně dvě filátka a zbavíme je kostí. Po obou stranách je posolíme citronovou solí a necháme chvilku odležet. Zatím si ze zbytku ryb připravíme silný a čistý vývar tak, že na ně napustíme studenou vodu a na mírném plameni je necháme táhnout asi 1 hodinu.

Očištěnou zeleninu pokrájíme na nudličky (julliene), lehce orestujeme na polovině másla, přidáme bílé víno, necháme lehce zredukovat a zalijeme připraveným rybím vývarem.

Filátka z okouníka opečeme po obou stranách a přeložíme do připravených polévkových talířů, nebo misek, přelijeme horkým vývarem se zeleninou a zdobíme limetkou a čerstvým koprem.

Recepty