Recepty » Předkrmy » Studené » Foie gras na frise salátu s polníčkem a esencí z kumquatů

Foie gras na frise salátu s polníčkem a esencí z kumquatů

Suroviny

  • 1 kg foie gras (bílá husí játra)
  • 0,5 l brendy
  • sůl
  • lžíci sekaných bylinek
  • 2 polevkové lžíce olivového oleje
  • frise salát
  • polníček
  • 8 ks mochyně peruánské
  • 0,2 l multivitamínového juice
  • 8 ks kumquatů (malé citrusové plody)
  • šťáva ze dvou pomerančů
  • olivový olejextra virgin

Postup

Foie gras opatrně rozdělíme na podlouhlé kusy, brendy osolíme a přelijeme jím játra, necháme marinovat cca 4 hodiny. Juice spolu s pomerančovou šťávou svaříme na polovinu obsahu (tzv. zredukujeme), přidáme na kolečka nakrájené kumquáty a ještě zredukujeme do hustší konzistence.

Na olivovém oleji lence zpěníme bylinky a ihned odstavíme. Kusy připravených jater osušíme, potřeme bylinkami a složíme k sobě na potravinářskou folii. Zabalíme a stahneme tak aby bylo foie gras zformováno do tvaru válečku. Folii dobře utáhneme! Vaříme v redukované páře při teplotě 80 stupních Celsia cca 40 minut. Ještě teplé uložíme vytuhnout do chladu.

Na střed talíře položíme frise salát a na něj upravíme řez foie gras. Okolo nalijeme esenci z kumquatů a olivový olej, ozdobíme polníčkem a mochyní. Podáváme s toustíky z bílé veky opékaných nasucho.

Podáváme se suchým vínem (v našem případě to byl Riesling 2001 Les Murailles Dopff-Irion, Domaine du Chateau de Riquewihr).

Recepty