Recepty » Hlavní jídla » Vepřové maso » Vepřová panenka pečená do růžova s brokolicí a hříbkovou omáčkou

Vepřová panenka pečená do růžova s brokolicí a hříbkovou omáčkou

Suroviny

  • 2 ks vepřové panenky
  • steakové koření
  • olej
  • 400 g brokolice
  • 50 g másla
  • aromat Knorr
  • sůl
  • cukr
  • 100 g sušených hříbků (nebo 300 g mražených)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka mletého kmínu a bílého mletého pepře
  • středně velká cibule
  • 0,4 l šlehačky
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 kávová lžička hladké mouky

Postup

Nejdříve si nakořeníme maso. Panenku osušíme, odblaníme, osolíme, posypeme steakovým kořením, pokapeme olejem a necháme cca 15 minut odležet. Cibuli nakrájíme na jemno a na másle spolu s olivovým olejem zpěníme. Předem namočené hříbky vyždímáme, mrařené pokrájíme, a na cibulce dusíme asi 5 minut. Osolíme, přidáme kmín a mletý bílý pepř a podlijeme vodou z hub, u mražených pouze vodou. Dusíme až se nám tekutina odpaří na polovinu. Poté přileme asi 0,3 litru šlehačky a necháme zavařit. Ve zbylé šlehačce rozmícháme mouku a přidáme k omáčce, dobře provaříme. Dochutíme solí. Před podáváním vmícháme do omáčky zakysanou smetanu.

Brokolici rozebereme na růžičky. Dáme si vařit do hrnce vodu s cukrem, solí a kouskem másla. Po zavaření vsypeme připravenou brokolici a přivedeme znovu k varu a vaříme cca 2 minuty. Brokolici vycedíme, necháme okapat, přidáme zbylé máslo a aromat.

Připravenou panenku zprudka opečeme na oleji po všech stranách a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při 225 stupních Celsia do růžova. Délka pečení závisí na velikosti a tloušťce připravované panenky. Dobrou pomůckou nám může být jehla s teploměrem, dosáhne-li teplota v jádře cca 42 stupňů Celsia je panenka hotova. Jelikož každý tuto pomůcku nevlastní pomůžene nám prastará rada. Po cca 10 minutách pečení do nejširší části panenky vbodneme dvouzubou vidličku a cca 45 sekund ji tam ponecháme, pak ji vytáhneme a střed po vpichu přiložíme na horní ret. Je-li vidlička v tomto místě studená nebo jemně vlažná je panenka málo pečená, pokud je vidlička horká a na rtu ji ještě udržíte je správný čas panenku vyndat, je-li vidlička horká tak, že jste si ret spálili povedlo se vám vytvořit z panenky suchý kus masa.

Pečenou panenku krájíme šikmými řezy na plátky, podléváme omáčkou a obložíme brokolicí. Vhodnou přílohou můžou být různě upravené brambory nebo rýže.

Recepty