Recepty » Polévky » Teplé » Úhoří polévka

Úhoří polévka

Suroviny

  • 400 g úhoře
  • 1 řapíkatý celer, 1 bulva celeru
  • 3 mrkve, 2 petržele, 1 cibule
  • bobkový list
  • sůl, bílý pepř
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl smetany (33%)
  • mouka, máslo, kopr
  • 1 malá červená řepa
  • bílá veka
  • polévkové koření (aroma, vegeta)
  • 1 polévková lžíce kudrnky

Postup

Staženého úhoře vložíme spolu s mrkví, petrželí, bulvu celeru a cibulí do vody (asi 1,2 litru). Osolíme, přidáme bobkový list, cibuli a víno. Vaříme na mírném ohni, až je úhoř měkký a maso se odlupuje od páteře. Úhoře i se zeleninou vyndáme, maso z něj odebereme a odložíme stranou. Zeleninu nakrájíme na drobno a vrátíme do polévky. Opraný řapíkatý celer nakráníme na kousky dlouhé asi 2 až 3 cm, přidáme do polévky a vaříme do měkka. Polévku svaříme asi na 1 litr obsahu a lehce zahustíme máslovou jíškou. Dobře provaříme. Do hotové polévky přidáme nastrouhanou červenou řepu a smetanu. Již nevaříme. Dochutíme polévkovým kořením. Na talíře rozdělíme úhoří maso a zalijeme polévkou. Sypeme nasekanou kudrnkou a koprem. Přidáme krutonky z bílé veky opečené na másle.

Recepty