Recepty » Hlavní jídla » Zvěřina » Jehněčí kolínko po burgundsku s listovým smetanovým špenátem

Jehněčí kolínko po burgundsku s listovým smetanovým špenátem

Suroviny

  • 4 ks jehněčího kolínka
  • 2 ks středně velké mrkve
  • 1 ks středně velkého řapíkatého celeru
  • 2 ks středně velké petržele (kořen)
  • 4 palice česneku
  • 10 ks cibule nejlépe šalotka
  • 0,2 l olivového oleje
  • 300 g prorostlé slaniny
  • 500 g drcených rajčat
  • 0,7 l červeného vína
  • čerstvé bylinky (bobkový list, tymián, rozmarýn)
  • sůl, bílý mletý pepř, aromat knorr
  • 600 g listového špenátu
  • 1 střední cibule
  • 0,2 l šlehačky
  • 100 g másla

Postup

Slaninu pokrájenou na nudličky orestujeme na olivovém oleji spolu s bylinkami, přidáme očištěnou zeleninu krájenou na plátky a restujeme do tmava. Na základu opečeme osolená a opepřená jehněčí kolínka a podlijeme polovinou dávky červeného vína.

Takto připravé maso přendáme do hlubšího pekáčku a obložíme podélně překrojenými palicemi česneku i se slupkou a stejně pak i šalotkami. Pečeme do měkka. Maso vyjmeme, výpek vyrestujeme do tuku, přilejeme druhou dávku vína zavaříme a štávu propasírujeme přes hustý cedník. Maso i šťávu uchováme v teple.

Mražený špenát necháme pozvolna rozmrazit, použijeme-li čerstvý lehce ho zblanšírujeme v horké mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme na velmi jemno, orestujeme ji na másle, pridáme vymačkaný špenát a necháme podusit až se odpaří tekutina, poté přilijeme šlehačku a necháme zahoustnout. Osolíme a dochutíme aromatem.

Hotový špenát klademe do středu talíře, na něj položíme kolínko tak aby kostička směřovala vzhůru a kolem nalijeme omáčku.

Doporučenou přílohou můžou být celerovo-smetanové brambory nebo bramborovo-pórková kaše. Vhodnou třešínkou na tomto dortíčku může být sklenka červeného Lemberger 2001, výrobce Franz Keller, Oberbergen, SRN s jemnou vůní a chutí kuliček bílého pepře.

Recepty