Recepty » Polévky » Studené » Bisqid z avokáda s marinovaným tuňákem

Bisqid z avokáda s marinovaným tuňákem

Suroviny

  • 2 větší dobře zralá avokáda
  • 1/4 litru silného kuřecího vývaru
  • zakysaná smetana
  • sůl, bílý mletý pepř
  • 1 dcl bílého vína
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • čerstvý kerblík

Postup

Avokáda opatrně rozřízneme v půlce, odstraníme pecku, vydlabeme a vzniklé mističky odložíme na pozdější servis. Dužinu vložíme do mixeru, přilijeme poloviční dávku vývaru, přidáme sůl, pepř, zakysanou smetanu a víno. Dobře vymixujeme, je-li hmota příliš hustá přilijeme ještě kuřecí vývar a necháme vychladit. Tuňáka necháme lehce zmrazit, aby se nám na nařezáku lepe krájel na tenké plátky.

Plátky tuňáka rozložíme na čtyři talíře a přetřeme směsí olivového oleje a citronové šťávy, osolíme a posypeme nasekaným kerblíkem. Mističky od avokáda umístíme na druhou polovinu talíře tak, aby nám stály (musíme něčím podložit, v našem případě to byli věnečky z vinné révy a psího vína) a naplníme studenou polévkou.

Polévku ozdobíme kytičkou z čerstvých bylinek a podáváme s křupavými toustíky z bílého chleba. V kombinaci se sklenkou bílého Clos de Croits 2001, Pouilly Fumé je tato studená polévka velmi osvěžujícím a chuť povzbuzujícím pokrmem.

Recepty