Recepty » Polévky » Teplé » Dobrá domácí hovězí polévka s vaječnou sedlinou

Dobrá domácí hovězí polévka s vaječnou sedlinou

Suroviny

  • 0,5 kg hovězí žebro
  • 2 ks morkových kostí
  • 2 ks středně velkých mrkví
  • polovinu menšího celeru
  • 1 ks kořene petržele
  • 1 ks cibule
  • kousek pórku bílé i zelené části
  • kudrnka
  • sůl, pár kuliček nového koření a celého pepře
  • polévkové koření a aromat na dochucení
  • 3 vejce (na sedlinu)
  • 1,5 dcl smetany na vaření (na sedlinu)
  • sůl, muškátový květ (na sedlinu)

Postup

Žebro a morkové kosti vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak aby byly potopené, přivedeme k varu a necháme pár minut blanšírovat. Poté slijeme, maso a kosti propláchneme vodou a vložíme zpět do hrnce spolu se zeleninou. Zalijeme cca 2 litry vody, přidáme koření a postavíme na oheň.

Cibuli rozkrojíme, řeznou plochou opečeme nasucho dohněda a vložíme též do polévky. Pórek odložíme až na pozdější dobu. Polévku přivedeme k varu, snížíme plamen a polévku pak tzv. táhneme asi 2 hodiny.

Hotovou polévku scedíme, mrkev a celer posekáme na malé kousky a vložíme do polévky, stejně tak obrané a nakrájené maso ze žebra. Polévku dochutíme polévkovým kořením a aromatem a do takto hotové nakrájíme najemno porek a nasekáme kudrnku.

Vejce dáme do šlehače spolu se smetanou a dobře prošleháme, osolíme a přidáme muškátový květ. Vhodnou nádobu vyložíme potravinovou folií tak, aby přečnívala přes okráje, vymažeme ji olejem a vlijeme připravenou hmotu na sedlinu. Přetahneme folií a vložíme do vodní lázně na 20 minut. Hotovou sedlinu necháme vychladnout, nakrájíme na kosočtverečky a před podáváním vkládáme do polévky.

Tato vložka do polévky může mít mnoho obměn. Nasekáním bylinek vznikne bylinková sedlina, přidámím podušených žampionů sedlina žampionová. Přidáním rozmixovaného špenátu nebo tomatového protlaku vznikne barevná verze sedliny zelené a červené, která je velmi efektní v hotové polévce.

Pro labužníky můžete teplý morek z kostí vyklepnout,osolit a podat ho s kouskem chleba k polévce.

Recepty