Recepty » Hlavní jídla » Vepřové maso » Velikonoční hlavička

Velikonoční hlavička

Suroviny

  • 1/4 kg uzeného bůčku
  • 1/4 kg zbytků z pečeně (vepřové, jehněčí)
  • nemáme-li zbytky pečeně použijeme 1/2 kg uzeného bůčku
  • 8 ks rohlíků z předešlého dne
  • 15 vajec
  • 0,3 l mléka
  • dvě hrstě spařených mladých kopřiv (možno nahradit čerstvým špenátem)
  • svazek kudrnky
  • 2 menší cibulky
  • 1 porek (pouze zelená část)
  • sůl, mletý pepř
  • na špičku nože muškátový květ
  • 2 lžíce sádla
  • trochu strouhanky

Postup

Vařený bok a obrané masíčko z pečeně pokrájíme na malé kostičky. Rohlíky pokrájíme také na kostičky a osušíme v troubě. Na lžíci sádla zpěníme cibuli a pokrájené maso na cibulce opečeme. Rohlíky zvlažíme mlékem a necháme odležet, poté přidáme maso, posekané kopřivy, pokrájený pórek a nasekanou kudrnku. Okořeníme a promícháme. Z deseti vajec oddělíme žloudky od bílků, žloudky a pět celých vajec přidáme k masu a rohlíkům a opět promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do připravené hmoty.

Zbytkem sádla vymažeme hlubší plech a vysypeme strouhankou, do takto vysypaného dáme připravenou nádivku a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 155 až 160 stupních Celsia do zlatova.

Podáváme se zelným salátem, ale my labužníci si dopřáváme k hlavičce dobrý domácí bramborový salát, ňam, ňam. Hotovou hlavičku lze podávat též studenou.

Doporučené vínko: Müller Thurgau jakostní, Fr.Mádl, Malý vinař, Velké Bílovice

Recepty